Eye tracking is een bruikbare methode is om sociaal gedrag te meten met patiënten met FTD – Liset de Boer

Eye tracking is een bruikbare methode is om sociaal gedrag te meten met patiënten met FTD – Liset de Boer

30 september 2024 door Kelly Huijbers

Posterpresentatie ISFTD

Problemen in het sociale gedrag zijn belangrijke kenmerken van Frontotemporale Dementie (FTD). Klassieke sociale testen op pen en papier kunnen vroege fases (zoals de presymptomatische fase) van FTD niet altijd goed in kaart brengen, omdat ze niet gevoelig genoeg zijn voor subtiele veranderingen. Wij hebben daarom onderzoek gedaan met eyetracking om sociaal gedrag te kunnen meten. Het voordeel van eyetracking is dat er geen instructies aan zijn verbonden en het meer data kan leveren dan traditionele pen-en-papier testen. Het is daarnaast minder invasief dan pen-en-papiertesten.

Eerst hebben we de test op papier ontwikkeld met 30 items, waarbij mensen gezichten met verschillende etniciteiten en gezichtsuitdrukkingen moesten koppelen aan een doelafbeelding (naast 3 afleidingsafbeeldingen). Een voorbeeld is een bang gezicht, die gekoppeld moet worden aan een afbeelding met een spin erop. Wij hebben deze test eerst op papier ontwikkeld om te kijken of de items goed waren. Sommige items waren wat verwarrend volgens onze deelnemers, waardoor we hebben gekozen om 6 items uit de test te halen.

Vervolgens hebben we een eyetracking versie (met de overgebleven 24 items) ontwikkeld, waarbij geen instructies nodig zijn, om de kijktijd op elke afbeelding te meten. Wij verwachten dan bijvoorbeeld dat gezonde mensen langer kijken naar het plaatje met de spin erop, na het zien van het bange gezicht, maar dat dit afneemt zodra mensen dementie ontwikkelen.

De dataverzameling voor de nieuwste eyetracking versie is nu bezig. Voorlopige resultaten bij controlepersonen laten een langere kijktijd op de doelafbeelding zien, wat overeenkomt met wat wij hadden verwacht. Wij hopen daarom dat eyetracking een bruikbare methode is om sociaal gedrag te meten met patiënten met FTD, en dat het zelfs een aantal problemen waar wij tegenaan zijn gelopen met de klassieke pen-en-papier testen kan oplossen.

Bekijk de poster hieronder bij documenten:

Labels:

Documents

Sluiten