YOD-INCLUDED bij het Global Neuropsychology Congress – Marie-Christine van de Glind

YOD-INCLUDED bij het Global Neuropsychology Congress – Marie-Christine van de Glind

26 augustus 2024 door Kelly Huijbers

In de eerste week van juli vond de eerste editie van het Global Neuropsychology Congress plaats in Porto, Portugal. Dit is een wereldwijd congres gericht op neuropsychologie in de breedst mogelijke zin. Drie PhD-studenten mochten hier de eerste resultaten presenteren van projecten binnen YOD-CLINICAL van YOD-INCLUDED. Hieronder een korte samenvatting en de poster van het onderzoek van Marie-Christine van de Glind.

Cognitieve netwerken in de ziekte van Alzheimer op jonge en op latere leeftijd – Marie-Christine van de Glind

De ziekte van Alzheimer komt in verschillende vormen voor. Dat is deels afhankelijk van de leeftijd waarop de ziekte begint. Bij mensen jonger dan 65 jaar zijn er vaak problemen met uitvoerende functies (zoals plannen en structureren), taal en visueel-ruimtelijke vaardigheden, terwijl bij oudere mensen vooral geheugenproblemen voorkomen.

Met nieuwe manieren van analyse kunnen we ook kleine verschillen onderzoeken en zien hoe cognitieve functies (onderdelen van het denkvermogen) met elkaar samenhangen. Met ‘psychometrische netwerkanalyse’ maakten we twee netwerken met gegevens van neuropsychologische tests bij mensen met de ziekte van Alzheimer: één met gegevens van 146 jonge en één met gegevens van 193 oudere mensen met de ziekte van Alzheimer. Met die netwerken kunnen we verbanden tussen cognitieve functies in kaart brengen. Zo vonden we dat sommige tests, zoals voor woordvloeiendheid, veel verbanden met andere tests hebben en dus zowel op jongere als op latere leeftijd een grote rol spelen. Daarnaast vonden we drie verschillen tussen de twee netwerken:

  1. Bij de jonge mensen speelt het snel schakelen (een uitvoerende functie) een grote rol.
  2. Bij de jonge mensen speelt het leggen van verbanden om zo informatie te onthouden een grote rol.
  3. Bij de oudere mensen speelt het opdiepen van geleerde informatie uit het geheugen een grote rol. 

Er zijn dus unieke verbanden tussen cognitieve functies van jongere en oudere mensen met de ziekte van Alzheimer. Netwerkanalyses bieden informatie die belangrijk is in de diagnostiek, omdat we zien dat cognitieve functies allerlei effecten op elkaar hebben én dat deze effecten kunnen verschillen tussen dementie op jonge en latere leeftijd. 

Labels:

Sluiten