YOD-INCLUDED bij het Global Neuropsychology Congress – Liset de Boer

YOD-INCLUDED bij het Global Neuropsychology Congress – Liset de Boer

12 augustus 2024 door Kelly Huijbers

In de eerste week van juli vond de eerste editie van het Global Neuropsychology Congress plaats in Porto, Portugal. Dit is een wereldwijd congres gericht op neuropsychologie in de breedst mogelijke zin. Drie Phd onderzoekers mochten hier eerste resultaten presenteren van projecten binnen YOD-CLINICAL van YOD-INCLUDED doen. Hieronder een korte samenvatting en poster van het onderzoek van Liset de Boer.

Culturele achtergrond en het herkennen van emoties bij frontotemporale dementie – Liset de Boer

Mensen met frontotemporale dementie (FTD) hebben moeite met het begrijpen van sociale signalen, zoals het herkennen van emoties uit gezichten. Uit onderzoek blijkt dat mensen met FTD in een late fase problemen hebben met het herkennen van emoties, in een vroegere fase is dit nog niet duidelijk aan te tonen. Eén reden zou kunnen zijn dat de tests die gebruikt worden zijn gebaseerd op westerse normen en daardoor misschien niet goed werken voor verschillende culturen. In dit onderzoek werd gekeken of het herkennen van emoties beïnvloed wordt door culturele achtergrond bij mensen met een genetische vorm van FTD.

Het onderzoek keek naar gegevens van 833 mensen uit 10 landen in Europa en Canada uit het GENFI-cohort (internationaal FTD-onderzoek):

  • 367 mensen hebben een genetische aanleg voor FTD, maar bevinden zich in een fase waar nog geen klachten gerapporteerd worden (presymptomatisch),
  • 174 bevinden zich in latere fase van FTD en rapporteren wel klachten (symptomatisch) en
  • 302 waren gezonde mensen (familieleden van patiënten zonder een genetische verandering).

De emotieherkenningstest bestaat uit 35 foto’s van mensen die een bepaalde emotie uitdrukken. Deze test hebben we in een model verwerkt met land, leeftijd, geslacht en opleiding als voorspellers. We hebben in het bijzonder gekeken hoe goed de prestatie op deze emotieherkenningstest kan worden verklaard door het land waar iemand vandaan komt.

Bij gezonde mensen en mensen met een genetische aanleg zonder klachten, waren leeftijd, geslacht en opleiding van invloed op de resultaten. Het land van herkomst beïnvloedde de resultaten ook met ongeveer 15-20%. In de fase van FTD met klachten had alleen opleiding een belangrijke invloed, niet het land van herkomst of het geslacht.

Culturele achtergrond heeft dus invloed op hoe goed mensen een genetische aanleg zonder klachten en gezonde controles presteren op een sociale cognitietest. Dit effect is minder te merken bij mensen met FTD in een latere fase. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met culturele verschillen in internationaal FTD-onderzoek (zoals het GENFI-cohort) om geldige resultaten te verkrijgen, met name bij mensen die zich in een vroeg stadium van FTD bevinden.

Labels:

Sluiten