YOD-INCLUDED bij het Global Neuropsychology Congress – Floor Gelmers

YOD-INCLUDED bij het Global Neuropsychology Congress – Floor Gelmers

12 augustus 2024 door Kelly Huijbers

In de eerste week van juli vond de eerste editie van het Global Neuropsychology Congress plaats in Porto, Portugal. Dit is een wereldwijd congres gericht op neuropsychologie in de breedst mogelijke zin. Drie Phd onderzoekers mochten hier eerste resultaten presenteren van projecten binnen YOD-CLINICAL van YOD-INCLUDED. Hieronder een korte samenvatting en poster van het onderzoek van Floor Gelmers.

Sociale cognitie en sociaal gedrag in neurodegeneratieve aandoeningen* – Floor Gelmers

Sociale cognitie is het herkennen van emoties en het begrijpen van gedachten en gevoelens van anderen. Sociaal gedrag omvat gedrag zoals het geen interesse meer hebben in dingen, hoe goed iemand in staat is om zijn of haar impulsen te beheersen en prikkelbaarheid. In een systematische review wordt al het onderzoek over een bepaald onderwerp op een georganiseerde manier verzameld en geanalyseerd.

In deze systematische review onderzoeken we of er een verband is tussen problemen in sociale cognitie en sociaal gedrag bij mensen met een neurodegeneratieve aandoening. Wij hebben gekeken naar mensen met neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Huntington. Sociale cognitie moest in de onderzoeken gemeten zijn met een neuropsychologische test en sociaal gedrag moest zijn beoordeeld door een naaste met een vragenlijst of observatie. In totaal vonden we 27 onderzoeken die we hebben geanalyseerd. Sommige onderzoeken vonden een verband tussen sociale cognitie en sociaal gedrag, maar andere onderzoeken niet. We weten (nog) niet hoe het kan dat de resultaten zo wisselend zijn. De resultaten verschillen bijvoorbeeld niet tussen de verschillende patiëntengroepen; in elke patiëntengroep wisselen de resultaten. We zagen verder nog dat er veel verschillende testen en vragenlijsten zijn gebruikt. Dit maakt het moeilijk om de onderzoeken goed met elkaar te vergelijken.

Het lijkt erop dat er een verband is tussen problemen in sociale cognitie en veranderingen in sociaal gedrag. We kunnen dit alleen nog niet met veel zekerheid zeggen, omdat dit verband nog niet veel is onderzocht. We hebben maar 27 studies gevonden, die ook nog verschillende groepen patiënten onderzochten. Het is dus belangrijk dat er meer onderzoek naar dit verband gedaan wordt. Het zou daarbij goed zijn als onderzoekers zo veel mogelijk dezelfde testen en vragenlijsten hiervoor gebruiken, zodat de onderzoeken ook beter met elkaar vergeleken kunnen worden. 

* Neurodegeneratieve aandoeningen zijn ziektes waarbij de zenuwcellen in de hersenen langzaam beschadigd raken en afsterven.

Labels:

Sluiten