Joan Groeneveld
Joan Groeneveld
10 mei 2024
Ik ben Joan Groeneveld en werk als arts-onderzoeker bij de afdeling Humane Genetica en het Alzheimercentrum Amsterdam van het Amsterdam UMC.
Mensen met dementie op jonge leeftijd hebben vaker andere klachten dan alleen geheugenproblemen. Ook wordt het vaker veroorzaakt door zeldzamere ziektes. In sommige families komt dementie op jonge leeftijd meer voor. Erfelijkheid speelt dan ook een belangrijke rol bij het ontstaan van dementie op jonge leeftijd. Over deze atypische vormen van dementie en de erfelijkheid hiervan is nog veel te onderzoeken. Daarom vind ik het zo belangrijk om mij in te zetten voor jonge mensen met dementie.
Binnen de JMD-studie richt ik mij op de DemenTREE biobank. In de biobank verzamelen we gegevens en bloed om erfelijke en biologische factoren van dementie op jonge leeftijd te onderzoeken. Iedereen met dementie waarbij de klachten vóór het 75e levensjaar zijn begonnen, kan samen met hun partner en andere familieleden deelnemen.
Met mijn onderzoek hoop ik de erfelijkheid van dementie op jonge leeftijd beter in kaart te brengen, nieuwe erfelijke risicofactoren te ontdekken en met andere metingen in bloed de ziekte beter te begrijpen. Deze kennis is nodig voor de ontwikkeling van effectieve behandelingen en het voorspellen van het ziekteverloop. Door deel te nemen aan het onderzoek draagt u bij aan de zoektocht naar een oplossing voor dementie voor de komende generaties. Meer informatie en aanmelden kan via deze link: JMD-studie (yod-included.nl)
Collega Hanna Bodde stelde deze vraag aan mij: ‘Wat is (tot nu toe) het meest verrassende inzicht dat je hebt opgedaan tijdens je onderzoek naar mensen met dementie op jonge leeftijd?’
Het meest verrassende inzicht dat ik heb opgedaan met mijn onderzoek is de motivatie van mensen met dementie op jonge leeftijd en hun naasten om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Patiënten geven in de spreekkamer wel eens aan dat de resultaten van mijn studie voor hen te laat zullen komen, maar dat ze graag een steentje willen bijdragen om een oplossing te vinden voor de volgende generatie. Ik vind deze betrokkenheid bijzonder om te zien en het geeft mij ook weer extra motivatie om aan deze zoektocht mee te helpen!
Ik geef een vraag door aan Liset de Boer: wat vind jij het leukste aan jouw onderzoek?