Werk en dementie

 

Nederland telt op dit moment ongeveer 15.000 mensen met dementie op jonge leeftijd. Door deze jonge leeftijd zijn ze op het moment van de eerste ziekteverschijnselen vaak nog aan het werk. Op deze pagina geven we handvatten voor het creëren van een zo positief mogelijke ervaring rondom werk voor mensen met dementie op jonge leeftijd en andere betrokkenen.

 

De niet-pluis fase

De ‘niet-pluis fase’ kan een lange en onzekere periode zijn. Op deze pagina lees hier meer over. In de werkomgeving kunnen klachten en beperkingen vaak eerder worden opgemerkt dan thuis. Wil je welke patronen en rode vlaggen kunnen helpen om dementie tijdig te herkennen op de werkvloer? Bekijk dan de Signaalkaart!

 

Signaalkaart

Na de diagnose

Na een diagnose dementie komt er veel op je af, ook met betrekking tot werk. Op deze pagina lees je hier meer over. De opties en aandachtspunten rondom werk zijn sterk afhankelijk van de situatie waarin iemand zit. In de Informatiebrochure Regelwerk rondom werk en dementie vind je informatie en handvatten te vinden voor verschillende situaties.

 

Informatiebrochure Regelwerk rondom werk en dementie

Actief blijven bij je eigen werkgever

 

De diagnose dementie hoeft niet direct te leiden tot stoppen met werken. Met de juiste aanpassingen en ondersteuning is actief blijven op de werkvloer soms nog geruime tijd mogelijk. Op deze pagina lees je hier meer over. Maar lees vooral de Inspiratiekit Actief blijven op de werkvloer met dementie 

Hierinstaan allerlei handvatten, gesprekstips en voorbeelden voor het vormgeven van een passende situatie op de werkplek.

 

Inspiratiekit Actief blijven op de werkvloer met dementie 

 

Stoppen met werken

 

Vroeg of laat ontstaat een situatie waarin blijven werken niet meer lukt. Bijvoorbeeld wanneer het werk veel spanning geeft, er geen passend werk (meer) gevonden kan worden of de dementie te ver gevorderd is. Denk op tijd na over wat de voorwaarden zijn om te kunnen blijven werken, en wat je belangrijk vindt ten aanzien van het afbouwen van of stoppen met werken.

 

Lees meer

Na het stoppen met werken

 

Stoppen met werken kan een grote verandering zijn. Na je werk kun je je richten op het vinden van een nieuwe dagelijkse routine die bij je past. Maar vergeet niet om ook je financiële situatie goed te regelen en te zorgen voor de juiste ondersteuning.

Lees meer

Feedback?

 

Deze informatie is tot stand gekomen vanuit een samenwerking tussen het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd en het onderzoeksproject WerkDEM van het Alzheimer Centrum Limburg. Onze gezamenlijke doelstelling is het creëren van een zo positief mogelijke ervaring rondom werk voor mensen met dementie op jonge leeftijd en andere betrokkenen.

 

WerkDEM staat voor Werken met DEMentie en is een project van het Alzheimer Centrum Limburg, gefinancierd vanuit ZonMW. Het WerkDEM onderzoeksteam bestaat uit Bo Smeets, Prof. Dr. Marjolein de Vugt en Dr. Stevie Hendriks vanuit het Alzheimer Centrum Limburg en Prof. Dr. Christian Bakker vanuit het universitair kennisnetwerk ouderenzorg Nijmegen (UKON)/ RadboudUMC Alzheimer Centrum. Tijdens dit project wordt nauw samengewerkt met diverse projectpartners.

 

Het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd is een netwerkorganisatie waarin een groot aantal organisaties die actief zijn in de zorg, ondersteuning en (medisch) onderzoek voor jonge mensen met dementie zich hebben verbonden. Het Kenniscentrum maakt zich sterk voor excellente zorg en ondersteuning bij dementie op jonge leeftijd. De activiteiten rondom Werk en dementie zijn tot stand gekomen middels een subsidie van het Ministerie van VWS.

 

De ontwikkelde kennis is tot stand gekomen voor en in nauwe samenwerking met (vertegenwoordigers van) verschillende eindgebruikers zoals (voormalig) werknemers met dementie op jonge leeftijd, naasten, werkgevers, collega’s, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, arboprofessionals en zorgprofessionals zoals casemanagers dementie op jonge leeftijd.

 

Mist er iets, klopt er iets niet of heb je vragen of ideeën? Laat het ons weten via info@kcdementieopjongeleeftijd.nl of info@alzheimercentrumlimburg.nl

Sluiten