De niet-pluis fase

 

Veranderingen die ten grondslag liggen aan dementie op jonge leeftijd zijn in een vroeg stadium vaak subtiel en worden niet altijd direct opgemerkt. Ook lijken de eerste symptomen van dementie op jonge leeftijd veel op symptomen van andere ziektebeelden zoals burn-out en depressie (die ook veel vaker voorkomen). Door de hogere eisen die het werk doorgaans stelt vergeleken met de thuissituatie, kunnen klachten en beperkingen eerder worden opgemerkt in de werkomgeving. Het is daarom van belang om ook op de werkvloer alert te zijn op bepaalde symptomen, zodat een eventuele dementie diagnose tijdig kan worden gesignaleerd.

 

Om te helpen bij het eerder signaleren van dementie hebben we een Signaalkaart Dementie op de werkvloer ontwikkeld. Hierin is te lezen welke vormen van dementie op jonge leeftijd het vaakst voorkomen, en welke patronen en rode vlaggen kunnen helpen om dementie tijdig te herkennen op de werkvloer.

 

Bekijk de Signaalkaart

 

De niet-pluis fase, met name wanneer er sprake is van mogelijk beginnende dementie, kan een lange en onzekere periode zijn. In deze fase hebben mensen zelf, of naasten of collega’s, vaak het gevoel dat "er iets niet klopt", maar een duidelijke diagnose is er nog niet. Dit kan voor veel onzekerheid zorgen.

 

In deze fase is het verstandig om vroegtijdig in gesprek te gaan met de bedrijfsarts. Hoewel een werknemer niet verplicht is om de werkgever direct op de hoogte te stellen, kan het voeren van open gesprekken in deze periode enorm bijdragen aan passende ondersteuning. Voor tips over het bespreekbaar maken van de eerste signalen van mogelijke dementie op de werkvloer, kunnen de gesprekshulpen voor werknemers en werkgevers van toegevoegde waarde zijn.

 

Bekijk de Gesprekshulp voor werkgevers

Bekijk de Gesprekshulp voor werknemers

 

Je kunt de bovengenoemde brochures ook downloaden als PDF.

 

Download de Gesprekshulp voor werkgevers

Download de Gesprekshulp voor werknemers

Sluiten