Nieuwsbrief KC DoJL
Nieuwsbrief juni 2024

Beste leden,

Onze eerste nieuwsbrief na lange tijd en zeker niet de laatste. Het uitbrengen van deze nieuwsbrief is onderdeel van een verbeterde opzet van onze communicatie naar leden, stakeholders en externen en meer ondersteunend aan de opzet van de (online) bijeenkomsten zoals we begin dit jaar hebben toegelicht en sinds het bestuursoverleg op 17 april en de netwerkbijeenkomst op 15 mei vorm krijgt. Dat lichten we nogmaals verder toe in deze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

De nieuwsbrief van het Kenniscentrum wordt minimaal eens per 2 maanden gedeeld met leden, stakeholders en externen. De nieuwsbrief wordt gedeeld via ons Kennisplatform voor onze leden (link via mail naar leden en stakeholders), onze website en aangekondigd op LinkedIn. De inhoud van de nieuwsbrief is een mix van relevante informatie en ontwikkelingen voor ons netwerk op zowel inhoudelijk als beleidsniveau. We willen ook leden en stakeholders graag de ruimte bieden om content voor de nieuwsbrief aan te leveren!

Mail ons secretariaat

Kennisplatform

Naast de nieuwsbrief zijn we gestart met het inrichten van ons Kennisplatform. Het Kennisplatform is exclusief voor leden. Het is de virtuele plek waar vanuit wij als Kenniscentrum met onze leden verbonden zijn en jullie als leden elkaar ook veel makkelijker zullen gaan vinden. Waar vanuit we ook kennis kunnen delen met elkaar. Natuurlijk naast onze bijeenkomsten, online en fysiek, en het meer persoonlijke onderlinge contact.

Het belangrijkste wat jij al (hebt ge-)merkt is dat we de aankondigingen voor het aanmelden voor bijeenkomsten ook willen laten lopen via het platform. En dat je daarvoor een account moet aanmaken. Zo hebben wij veel beter zicht op de aanmeldingen en aanwezigheid en kunnen wij deelnemers aan (vorige) bijeenkomsten ook veel beter informeren over (nieuwe) bijeenkomsten. Door ingeschreven te staan op het platform wordt je daarnaast ook geïnformeerd over de nieuwsbrief.

Op dit moment ontwikkelen we daarnaast voor deelnemers van het platform de mogelijkheid om direct met andere deelnemers van het platform te communiceren. Bijvoorbeeld een vraag te stellen aan een andere ledenorganisatie, maar ook een vakgenoot.

Het is duidelijk, we zijn ons Kennisplatform nog verder aan het inrichten en daar zullen we jullie de komende maanden graag verder over informeren.

Meld je aan voor de bijeenkomsten

Onze bijeenkomsten in een nieuw jasje...

Bestuurdersoverleg

Op 17 april jl. is er op ons kantoor in Amersfoort een bestuurdersoverleg geweest waarin we met bestuurders van de ledenorganisaties meer strategisch hebben gekeken naar de ontwikkeling van het Kenniscentrum, ons netwerk en de doelgroep. Het was goed met ruim 20 mensen van gedachten te kunnen wisselen en een lijn uit te zetten voor de toekomst. Deze worden verwerkt in onze strategie en ook teruggekoppeld aan bestuurders. We gaan dit bestuurdersoverleg volgend jaar opnieuw organiseren en hopen dat er dan nog meer bestuurders kunnen aansluiten!

Het volgende bestuurdersoverleg op 9 april 2025
Netwerkbijeenkomst

Op 15 mei jl. hebben we in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht een netwerkbijeenkomst georganiseerd waarin we een bijzonder inhoudelijk programma hebben gepresenteerd.

Hetty Cornelissen, muziektherapeut bij onze ledenorganisatie Opella, heeft bevlogen verteld over haar werk als muziektherapeut specifiek voor jonge mensen met dementie en haar onderzoek naar een interventie van muziektherapie. In het tweede deel hebben we de indrukwekkende documentaire ‘Kind van Dementie’ van Rhanna Tolboom getoond en nabesproken.

De volgende netwerkbijeenkomst op 16 oktober 2024

Op woensdag 3 juli organiseren wij, in plaats van ‘de adviesraad’ een online webinar waarin meerdere onderzoekers ons meenemen in actueel onderzoek naar dementie op jonge leeftijd. We laten onze leden deze ochtend graag zien wat er gebeurt in de verschillende onderzoeksconsortia waarmee wij als Kenniscentrum verbonden zijn.

Zoals je leest, de adviesraad gaat door, maar in een nieuw jasje. In de vernieuwde vorm willen we graag inzetten op een duidelijk structuur van inhoud en beleid. En weer veel meer een podium geven aan de uitwisseling van kennis, ervaringen en ontwikkeling op een specifiek onderwerp (zoals de webinars). Hieronder een overzicht van wat jullie kunnen verwachten vanaf nu:

Netwerkbijeenkomsten (2 x per jaar):
Inhoudelijke fysieke bijeenkomst voor alle netwerkleden.

Webinars (minimaal elke 2 maanden):
Inhoudelijke onlinebijeenkomst van inhoudelijke óf beleidsmatige aard voor alle netwerkleden.

Voorjaarsbijeenkomst (elk jaar):
Fysieke bijeenkomst waarin we het jaar ‘aftrappen’ met een mix van koers, beleid en ontwikkeling van het kenniscentrum voor alle netwerkenleden en stakeholders.

Bestuurdersoverleg (elk jaar):
Fysieke bijeenkomst met bestuurders van onze ledenorganisaties waarin we samen werken aan strategie en koers Kenniscentrum.

Symposium (1 x per 2 jaar):
Fysieke bijeenkomst met voor zowel leden, stakeholders en geïnteresseerden waarin we actuele kennis en ontwikkelingen met een breder publiek willen delen.

De agenda voor 2024 en 2025 staat inmiddels online!

Zie hier alle komende bijeenkomsten en meld je aan!

Commissies

Commissie Kwaliteit

De commissie Kwaliteit heeft vorige maand het Kwaliteitskader Dagbesteding opgeleverd en dit is inmiddels ook door het bestuur vastgesteld. Deze is te lezen via de link hieronder. Voor vragen kun je je wenden tot Lysanne Malschaert.

Naar aanleiding van de werving voor nieuwe leden hebben we een nieuw commissielid gevonden. Zij zal zich in de volgende nieuwsbrief voorstellen.

Link naar het Kwaliteitskader Dagbesteding
Commissie Deskundigheidsbevordering

Om de wenselijke ontwikkelingen op het vlak van deskundigheidsbevordering kracht bij te zetten hebben we besloten minimaal tot eind 2024 Lysanne Malschaert, projectmanager bij het Kenniscentrum, toe te voegen aan de commissie.

Daarnaast hebben we naar aanleiding van de werving ook voor deze commissie 3 nieuwe leden gevonden, die zich ook in de volgende nieuwsbrief zullen voorstellen.

LVHC-werkgroep

Zoals we eerder dit jaar in de adviesraad hebben afgestemd met elkaar, hebben we een analyse gemaakt van de LVHC-indicatoren waarvan wij denken dat die relevant zijn voor de ontwikkeling van een goed zorglandschap voor jonge mensen met dementie. Met de LVHC-werkgroep hebben we getoetst of de uitwerking van de indicatoren die we vorig jaar hebben gemaakt nog passend is en deze geprioriteerd. Dit is vorige maand voorgelegd aan het bestuur en we hebben besloten vanuit deze opzet verder uitwerking te gaan geven aan de voor ons relevante criteria. De opzet is hieronder te lezen via de link.

Omdat wij niet de capaciteit hebben die andere LVHC-doelgroepen hebben in de context van het transitieplan, heeft de werkgroep bekeken welke indicatoren nu prioriteit krijgen in de uitwerking. Dat zijn criterium 1 Zorg volgens de zorgstandaarden en criterium 2 Zorgmedewerkers met kennis en ervaring. Deze sluiten ook goed aan bij de uitvoering van ons meerjarenbeleidsplan.

Om het proces van praktische uitwerking goed te laten verlopen gaat de LVHC-werkgroep gaat nu verder als LVHC-regiegroep. We hebben tevens van deze gelegenheid gebruik gemaakt de bezetting vanuit het netwerk verder te optimaliseren. Vanuit de regiegroep wordt in samenwerking met de verschillende commissies of eventueel in te stellen tijdelijke werkgroep de uitwerking van de indicatoren verder geoperationaliseerd.

Voor vragen kun je je wenden tot Lysanne Malschaert.

In een volgende nieuwsbrief of webinar informeren we uiteraard verder over de voortgang.

Link naar de indicatoren

Docu ‘Kind van Dementie’

Na de vertoning van de docu ‘Kind van Dementie’ op 15 mei hebben wij veel vragen ontvangen van leden hoe zij deze docu binnen de eigen organisatie kunnen vertonen. Hiervoor zijn wij in gesprek gegaan met Rhanna. Op 24 juni heeft een afspraak plaatsgevonden met Rhanna, Alzheimer Nederland en het Kenniscentrum over de wijze waarop Rhanna deze docu wil ‘lanceren’. We maken daarvoor in de zomer gezamenlijk een plan en komen hier na de zomer op terug. Zeker is dat wij vanuit het Kenniscentrum deze docu ook bij onze leden mogen gaan vertonen, maar de vorm daarvan is nog ter uitwerking, ook in samenhang met andere activiteiten.

Project Werk en Inkomen

Februari jl. zijn wij gestart met een project op het vlak van Werk en Inkomen voor jonge mensen met dementie. We hebben de afgelopen maanden gebruikt om veel inzicht te krijgen in de context van werk, inkomen, UWV, WIA, ervaringsverhalen. Hiervoor werken we ook nauw samen met WerkDEM, waarin Bo Smeets onderzoek doet naar werk en jonge mensen met dementie. In het najaar verwachten wij de resultaten van het project een jullie te kunnen presenteren en implementeren middels een communicatiestrategie.

Samenwerking DemenTalent

Mede naar aanleiding van het project Werk en Inkomen heeft het Kenniscentrum in juni kennis gemaakt met DemenTalent. Een heel waardevol gesprek waarin we meerdere mogelijkheden zien voor een samenwerking als het gaat het creëren van mogelijkheden voor een zinvolle dag voor mensen met Dementie op Jonge leeftijd. In september volgt een vervolgafspraak.

Jaarverslag 2023

Ons jaarverslag, inclusief de jaarrekening 2023 is gereed. Zie de link hieronder om het jaarverslag te lezen. We vinden het uiteraard leuk je reactie hierop te ontvangen. Op 1 juli wordt het verslag ook gepubliceerd op de website. De volledige jaarrekening is opvraagbaar via het secretariaat.

Link naar het jaarverslag 2023
Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd
Postbus 2077
3800 CB Amersfoort
E: info@KCdementieopjongeleeftijd.nl



Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven