Werkbezoek VWS, platform en casusoverleg Casemanagers, Symposium, Webinars, Leergemeenschap
Nieuwsbrief april 2025

Het voorjaar is inmiddels in volle gang, net als wij. We nemen jullie graag mee in ontwikkelingen en de agenda voor de komende tijd.

Werkbezoek VWS

Op vrijdag 21 maart brachten Carsten Herstel, directeur-generaal Langdurige Zorg en een aantal collega’s van VWS een werkbezoek aan het Kenniscentrum en Marente op locaties van verpleeghuis Bernardus van Marente. Ons gezamenlijke doel was het uitwisselen van kennis over de specifieke zorgbehoeften van jonge mensen met dementie en hun naasten en de noodzaak voor meer onderzoek en passende financiering.
We zijn heel tevreden over hoe we ons als organisaties en netwerk hebben kunnen presenteren en hoe we met VWS in gesprek zijn geweest.
De uitnodiging van VWS om met hen, ZN en zorgkantoren in gesprek te gaan over een passende financiering hebben we met beide handen aangenomen en we informeren uiteraard over de voortgang hierover.

Casusoverleg casemanagers

Op donderdag 27 maart hadden we ons eerste online casusoverleg met gespecialiseerde casemanagers. Het was heel inspirerend om met een groep van 8 personen specifieke casuïstiek en thematiek uit te wisselen waar je als casemanager mee te maken krijgt in het werken met jonge mensen met dementie. Veel thema’s zijn de revue al gepasseerd en we zijn enthousiast om hiermee verder te gaan. Ook voor ons als bureau was het interessant om aan te sluiten en nog meer te horen wat er allemaal speelt in het werkveld (van de casemanager).
In afstemming met de groep hebben we afgesproken dat we jaarlijks 6 online overleggen van een uur gaan plannen en dat we de inschrijving vooralsnog open houden per bijeenkomst (dus voor nu geen vaste groepen).
De volgende bijeenkomst is gepland op donderdagochtend 19 juni van 9.00 tot 10.00.

Aanmelden kan via deze link

Lancering Interactief platform

Per 1 april is het interactieve platform, waar je na aanmelding op de website van het Kenniscentrum als professional werkend voor 1 van de ledenorganisaties, live! Met de casemanagers als eerste groep professionals die hier gebruik van kunnen maken, hopen we leden te faciliteren in het laagdrempelig en snel contact kunnen leggen met elkaar!
De komende maanden verkennen we met de casemanagers hoe het gebruik van het platform verloopt en daarna zullen we ook andere groepen professionals toe gaan laten.

Voor een instructie van het gebruik van het platform klik je hier.
Symposium ’10 jaar verbinden bij dementie op jonge leeftijd’

Op 28 mei as organiseert het Kenniscentrum samen met UKON voorafgaand aan de oratie van Christian Bakker het symposium ’10 jaar verbinden bij dementie op jonge leeftijd’.

Tijdens het symposium kijken we terug wat er in de afgelopen 10 jaar bereikt is op het gebied van diagnostiek, zorg en ondersteuning bij dementie op jonge leeftijd. We staan stil bij de kracht van verbinding tussen jonge mensen met dementie, hun naasten, de zorgpraktijk en de wetenschap in de ontwikkeling van passende zorg en ondersteuning.
Er zijn inmiddels al ruim 350 aanmeldingen, het aantal resterende plaatsen is beperkt.

Je kunt je nu nog aanmelden via deze link.

Webinar in samenwerking met Young Dementia Network UK

In samenwerking met het Young Dementia Network UK hebben wij op 11 maart een webinar georganiseerd over advance care planning.

Deze is ook terug te kijken via hun website via deze link.

In het webinar zijn de relevantie en uitdagingen van advance care planning uitgelegd en is een holistische, flexibele en relationele benadering toegelicht.
Ervaringsdeskundigen Chris Roberts and Jayne Goodrick zijn in gesprek gegaan met Orii McDermott, University of Nottinghamover hun ervaringen met advance care planning in hun leven met dementie op jonge leeftijd.
Dr Romy Van Rickstal, Vrije University Brussels, heeft resultaten van haar recente onderzoek gepresenteerd dat een kader schept vanuit ervaringen met jonge mensen met dementie, hun naasten en professionals ten aanzien van verbeteringen in advance care planning.

Young Dementia Network organiseert vaker webinars. Op 14 mei as. organiseren zij een webinar over mensen met dementie op jonge leeftijd die alleen wonen.

Inschrijven kan via deze link

Leergemeenschap jonge mensen met dementie – YOD Included

Vanuit YOD included worden dementienetwerken, welzijnsorganisaties en zorgorganisaties uitgenodigd deel te nemen aan een leergemeenschap.
In de leergemeenschap worden kennis en ervaringen gedeeld, inzichten uit lopende projecten uit andere regio’s, praktische tools ontwikkeld en samengewerkt aan duurzame verbeteringen door gezamenlijke relflectie en uitwisseling.

Ben je geïnteresseerd, vind meer informatie over de start en organisatie van de leergemeenschap op via de volgende link/of informatie.

Ingezonden vragen

Neline Dijkstra – Welthuis

Wij zijn benieuwd of binnen het netwerk ervaringen zijn met het Meerzorg Ontwikkeltraject (MOT) zoals beschreven op de website van het CCE.

(link naar MOT)

Specifiek vragen wij ons af:
• Zijn er leden die ervaring hebben met het MOT?
• Welke successen of uitdagingen hebben zij ervaren?
• Zouden zij het traject aanraden aan andere organisaties, en waarom wel of niet?

Reacties kan je via de volgende link mailen aan Neline

Agenda 2e Kwartaal 2025

1 april Brainstormsessie Naasten
3 april Bijdrage Scholing DoJL Nederlandse Vereniging voor
Verzekeringsgeneeskunde
7 mei Consortiumdag YOD Included
14 mei Webinar Kenniscentrum Trauma en Hechting - schrijf je in!
20 mei Werkbijeenkomst herziening zorgstandaard
28 mei Werksessie (fysiek) sociotherapeutische leefmilieus
28 mei Symposium ’10 jaar verbinden bij dementie op jonge leeftijd’
3 juni Congres Casemanagers Dementie 2025: ‘De diepte in’
2 juli Webinar Kenniscentrum
3 juli Consortiumdag YOD Molecular

Agenda op de website voor inschrijvingen webinars
Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd
Postbus 2077
3800 CB Amersfoort
E: info@KCdementieopjongeleeftijd.nl



Bekijk online - Voorkeuren beheren of uitschrijven